Vier de Vrede, Proef de Vrijheid

 

Brouwerij Durs en het Airborne Museum Hartenstein hebben besloten om de handen weer ineen te slaan en iets speciaals te doen. We hebben drie herdenkingsbieren ontwikkeld. 


Met Vier de Vrede, Proef de Vrijheid bierpakket willen we niet alleen onze respect en dankbaarheid tonen aan degenen die hebben gestreden voor onze vrijheid tijdens de Airborne-operaties, maar ook de vreugde van vrijheid vieren. 

Drie verhalen, één Airborne bierpakket.

Met het bierpakket ‘Vier de Vrede, Proef de Vrijheid’ brengen wij een ode aan zij die stierven in gewapende conflicten, die hebben gevochten, zich inzetten en vechten voor onze vrede.

Ons tripel bier ‘Poppy’

Deze tripel is amberkleurig, wat verwijst naar de kleur van de Airborne, en is een subtiel samenspel van licht gebrande mouten en hoppen. De smaak wordt gekarakteriseerd door een frisse zoetheid van gedroogd citrusfruit, gekarameliseerde banaan en toffee.

Samen met het Airborne Museum zijn we erin geslaagd een mooi bier neer te zetten dat met zijn krachtige karakter uitstekend past bij de tijd van het jaar.

Ons blond bier ‘Tommy’

De naam van het tweede bier, Tommy, is een bijnaam voor Britse militairen. Zij danken die bijnaam onder andere aan de uitspraak van ene Thomas, een soldaat die zwaargewond raakte bij de veldslag in 1794 bij Boxtel. Tommy’s laatste woorden waren: “Geeft niks, dit hoort er nu eenmaal bij”. Sinds die tijd worden Britse militairen “Tommy” genoemd vanwege hun optimisme en moed.

Ons witbier ‘White Ribbon’

Het derde bier, White Ribbon, gaat over de nacht in september 1944, toen ruim 2300 bevrijders zich moesten terugtrekken over de Rijn, van Oosterbeek naar Driel. Witte linten langs de route, afkomstig van parachutes, gaven de weg aan richting de rivier. Hiermee werd het witte lint (white ribbon) een levenslijn voor deze dappere jonge militairen.

De verhalen van Oom Monty

Eigenaar van Durs, Maarten de Keijzer, is zijn hele leven zeer nauw betrokken geweest bij de herdenkingen en de verhalen en legde in zijn jonge jaren altijd bloemen op de begraafplaats in Oosterbeek.

“Wij hebben jarenlang een oud-strijder met zijn vrouw in huis gehad tijdens de herdenkingen: Monty Faulkner en zijn vrouw Nelly. Daarnaast gingen wij elk jaar bij hen op bezoek in Tamworth. Oom Monty heeft ons van kinds af aan de verhalen verteld en de plekken laten zien waar hij met zijn hangglider landde en heeft gevochten. Monty was een van de 2300 militairen die de Rijn is overgezwommen via de White Ribbon Mile. Tijdens deze helse tocht heeft hij granaatscherven in zijn been gekregen en heeft daar de rest van zijn leven last van gehad. Tot op heden hebben wij nog steeds contact met de kinderen van Monty en Nelly. Monty was een Tommy die de White Ribbon Mile heeft afgelegd en we herdenken hem met een Poppy. Het is ontzettend belangrijk dat we aandacht blijven vragen voor dit onderwerp en het museum helpen om dit te blijven uitdragen. Dat we hier iets mee zouden doen was voor mij een vanzelfsprekendheid.”

Airborne Museum Hartenstein

Bij elk gekocht pakket krijgt u 50% korting op tickets! 

Villa Hartenstein

Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen, herbergt een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s van de Slag om Arnhem. Naast de indrukwekkende tentoonstellingen bevat het museum ook de bekroonde Airborne Experience. Hier komt de geschiedenis tot leven! Loop in de voetsporen van een Britse parachutist en beleef de Slag om Arnhem.

Mocht je in de buurt zijn van Arnhem Centrum, bezoek dan de Airborne at the Bridge. Deze locatie is een museale dependance van het Airborne Museum en vervangt het voormalige informatiecentrum Slag om Arnhem. Airborne at the Bridge is gratis toegankelijk voor iedereen.

Ik ben heel blij met dit product. Samen met een echte Arnhemse brouwerij ontwikkeld, een bier dat helemaal past bij wat het Airborne Museum is: kwalitatief hoogstaand maar toegankelijk. Een smaakvolle manier om te herinneren.

Ronnie WeijersDirecteur Airborne Museum

Operatie Market Garden

‘Operatie Market Garden’ was een ambitieus geallieerd plan dat in september 1944 werd uitgevoerd om Nederland te bevrijden en een snelle doorgang naar Duitsland te verzekeren. Het plan, ontworpen door de Britse Veldmaarschalk Montgomery, omvatte het innemen van strategische bruggen over de Maas, Waal en Rijn via luchtlandingen en een grondoffensief. Dit plan was bedoeld om een snelle opmars mogelijk te maken en de Duitse weerstand te doorbreken.

De operatie begon met ‘Market’, waarbij meer dan 35.000 luchtlandingstroepen werden ingezet om de genoemde bruggen te veroveren en bezet te houden. Deze luchtlandingstroepen zouden een belangrijke schakel vormen in het creëren van een geallieerde corridor naar Duitsland. Het tweede deel van het plan, ‘Garden’, hield een grondoffensief in vanuit België naar Arnhem om de luchtlandingstroepen te ontzetten en de opmars voort te zetten.

De Slag om Arnhem, een cruciaal onderdeel van ‘Operatie Market Garden’, concentreerde zich op de verovering van de Rijnbrug bij Arnhem. Hier werd een gecombineerde strijdmacht van ongeveer 10.000 Britse en Poolse luchtlandingstroepen ingezet om de brug te behouden totdat het grondleger zou arriveren. Ondanks hun vastberadenheid en moedige inspanningen, werden de geallieerde troepen geconfronteerd met een sterke Duitse tegenstand. Het resultaat was dat de brug niet kon worden behouden zoals gepland, en na negen dagen intense gevechten waren de geallieerde troepen genoodzaakt zich terug te trekken. Hotel Hartenstein, gelegen in Oosterbeek, fungeerde als het centrale hoofdkwartier van de geallieerden tijdens de Slag om Arnhem en dient nu als het Airborne Museum, waar de geschiedenis van deze operatie wordt bewaard en verteld.

De teleurstelling van de mislukking van ‘Operatie Market Garden’ was diep, en de gevolgen ervan waren voelbaar voor zowel de geallieerde troepen als de Nederlandse bevolking. Na de slag evacueerden de Duitsers de stad Arnhem en omliggende dorpen, waardoor het een spookstad werd. De inwoners werden gedwongen huis en haard achter te laten, en bij hun terugkeer in 1945 troffen ze een stad aan die grotendeels in puin lag. De Slag om Arnhem en de nasleep ervan zijn blijvende herinneringen aan de moed en opoffering van de geallieerde troepen en de impact van de oorlog op de gemeenschappen die erbij betrokken waren.

Wil je het pakketje graag kopen?

Hier vind je onze verkooppunten

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.